Camí de Santiago

dijous, de juliol 28, 2005

La localitat navarresa de Obanos senyalitza el camí de Sant Jaume amb centenars de parells de calçat pintats

La iniciativa de l'artista Patxi Aldunate pretén també saludar als caminants i solidaritzar-se amb el seu pelegrinatge.

Els nens de Obanos van pintar ahir milers de sabates i sabatilles velles de mil colors.

Aquesta idea s'emmarca en els actes organitzats amb motiu de la Setmana del Misteri, que se celebra en anys alterns en els quals no es representa el Misteri de Obanos, una llegenda medieval sobre els fills dels Ducs de Aquitania, Santa Felicia i San Guillén, a la qual s'incorporen tradicions i personatges del Camí de Santiago.

La idea de Patxi Aldunate, van explicar els organitzadors, pretenia no només indicar el Camí als pelegrins sinó també saludar-los al seu pas per Obanos. Una iniciativa a la qual ha posat el nom de "Caminarte" i que, segons el parer de l'artista, té un component lúdic i altre didàctic per als participants, al mateix temps que és una mostra de solidaritat cap als caminants.

Més informació i fotografies ( link )

divendres, de juliol 08, 2005

La "JACOMOVIL"


Navarra engega la unitat mòbil que atendrà als pelegrins del Camí de Santiago durant l'estiu En el cridat "Jacomóvil" viatgen un conductor que presta primers auxilis i un tècnic de turisme que parla francès i anglès.

El Govern de Navarra ha posat en funcionament, per segon any consecutiu, la unitat mòbil que atendrà als pelegrins del Camí de Santiago durant el període estival al seu pas per aquesta comunitat. El denominat "Jacomóvil", en el qual viatgen un conductor que presta primers auxilis i un tècnic de turisme que parla francès i anglès, estarà operatiu de 8:00 a 17:00 hores, de dilluns a diumenge, fins al 21 de setembre.

Entre altres funcions, el "Jacomóvil" facilita informació del Camí, de l'estat de l'itinerari i dels recursos assistencials i turístics disponibles per als pelegrins, i recull informació sobre incidències en ruta per a transmetre-la als serveis corresponents del Govern de Navarra (Policia Foral, Medi ambient, servei d'albergs).

Els itineraris del servei són carreteres i trams del Camí transitables per a vehicles, i, en el curs de la seva tasca, visitarà els albergs, oficines de turisme, i fites turístiques i monumentals, atenent les necessitats de tot tipus dels caminants i turistes.

Entre gener i maig d'aquest any han passat per l'Oficina del Pelegrí de Roncesvalles 10.381 caminants, dels quals 3.910 eren espanyols i 6.471 estrangers. D'aquests últims, 1.626 eren francesos i 1.018, alemanys. També han passat italians (628), canadencs (375), nord-americans (346), holandesos (313), britànics (299), brasilers (295), austríacs (268) i australians (185).
En menor nombre s'han registrat viatgers procedents de Japó, Mèxic, Nova Zelanda, Portugal, Argentina, Sud-àfrica, Veneçuela, Xile, Namíbia i Índia.

Entre els 3.910 pelegrins espanyols, els hi ha procedents de totes les comunitats autònomes i en major nombre del País Basc (886), Catalunya (769), Madrid (548) i Navarra (340).


Podòlegs

Alumnes de Podologia de la UMH d'Alacant atendran a pelegrins del Camí de Santiago.

Un total de 25 estudiants i quatre professors de la Titulació de Podologia de la UMH atendran durant els mesos de juliol i agost als pelegrins del Camí de Santiago.

Els punts d'atenció s'instal·laran a Astorga i en Villadangos del Páramo, ambdós situats en les proximitats de León. L'objectiu d'aquesta activitat és realitzar una atenció d'emergència que permeti als caminants finalitzar el recorregut.

Els estudiants rebran formació específica de medicina esportiva, encara que la majoria de les cures que realitzaran els alumnes de Podologia en aquesta ruta estan relacionades amb butllofes, fregaments i trencaments d'ungles.

Aquest és el quart any que els estudiants de Podologia de la UMH realitzaran cures en el camí de Sant Jaume i per primera vegada atendran als pelegrins en dos punts distints de la mateixa ruta, per l'és previsible que els caminants que se'ls realitzi assistència podológica en Villadangos, puguin ser revisats a Astorga.

En els albergs municipals d'ambdues localitats s'instal·larà un cartell indicador del Punt d'Atenció Podológica. Els estudiants dormiran en els mateixos albergs que els pelegrins. Als pacients que atenguin se'ls obrirà una història clínica, se'ls tractarà de les seves lesions, se'ls subministrarà material d'autocuidado, un obsequi de la universitat i una targeta de visita indicant el telèfon de la clínica podològica per a assistència telefònica.

Dos nous instituts El ple del Consell Valencià d'Universitats va aprovar la transformació dels Centres d'Investigació de Bioingeniería i d'Investigació Operativa en instituts.
El CIO està estructurat en sis unitats d'investigació que integren a un total de 33 professors doctors, 10 professors no doctors i tres becaris.
Així mateix, hi ha altres 13 professors procedents d'altres universitats. En l'actualitat es mantenen obertes més de 25 línies d'investigació.
L'Institut de Bioingeniería contarà amb 37 professors, 10 contractats doctors, 27 contractats o becaris no doctors, un investigador visitant, un investigador associat, 5 tècnics de laboratori i 3 administratius, estructurats en 9 unitats d'investigació, que iniciaran en breu una nova etapa en el nou edifici en el campus d'Elx.

Divendres - 1 juliol de 2005 / La Verdad Digital

dijous, de juliol 07, 2005

Segona Part

He tingut el plaer de llegir-me aquest passat cap de setmana la segona experiència d'un amic dins el Camí i cada cop tinc més ganes d'anar-hi, em queden 16 setmanes...

En Rafel aquest cop ha marxat sol i ha sumat 10 etapes més, de Logronyo a Sahagún, a poc més de 50 quilòmetres de Lleó i a 356 de Santiago de Compostela.

I com sempre: mil històries, sol, aire, pluja, pensaments, bons àpats a vegades, sol i en colla... però sempre endavant.